Oh, daarom lees je over typefouten heen

Typefouten

Het is heel speiml te vkerlraen woraam er smos eronme ftouen in kranntekpopen saatn. En die verklaring ligt in de voorgaande zin. Je kon hem gewoon lezen toch? Het blijkt dat we een zin kunnen lezen, ook al staan alle letters van de woorden door elkaar, mits de eerste en laatste letter kloppen. Hoe dat zit? We lezen kennelijk niet elke letter apart, maar het woord als geheel.

Dus we lezen er soms gewoon overheen als er een verkeerd gespeld woord in een kop staat. Volgens mij gaat het verder dan alleen letters die op de verkeerde plek staan, ook als er één letter niet klopt, lezen we wat we ‘willen’ lezen, niet wat er echt staat. Kan jij de fout ontdekken in de volgende koppen?

In een krant:

Zelfs krankemikkig compromis is beter dan een Grexit

Een andere krant, een onderkop:

IJssalon/Stranttent

Een klassieker:

Te huur: verassend bedrijfscomplex

De voorbeelden komen van @taalvoutjes, aanrader dit Twitter-account.

En niet alleen in koppen gebeurt dit, in een ‘gewone’ tekst natuurlijk ook. Veel vaker waarschijnlijk, omdat foutjes tussen al die tekst nog minder opvallen. En ik moet toegeven, ook ik lees weleens over die ‘stomme’ foutjes heen als ik een tekst redigeer. Dat zou niet moeten gebeuren, maar als ik aan het eind van de dag moe ben, tja, dan wint soms mijn natuurlijke woord-als-geheel-lezen-neiging het van mijn professionele taaloog. Daarom is het altijd goed als nóg iemand een tekst naleest. Hoewel dat geen garantie is, die persoon heeft natuurlijk ook last van ‘woorden als geheel lezen’. En daarom staan er dus soms knoeperds van fouten in een krantenkop.

Meer Boek voor je bedrijf? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang direct het gratis ebook ‘Vijf valkuilen bij het schrijven van een boek voor jouw bedrijf’.