Er is maar één voorwaarde om een boek te kunnen schrijven

Voorwaarde om boek te schrijven over je vak

‘Geen enkele schrijfdocent heeft ooit beweerd dat het schrijven van gedichten, verhalen en romans te leren is.’ Schrijfdocent Louis Stiller aan het woord in ‘Het grote schrijf-doe-boek’. Schrijver Jan Brokken zegt het nog bouder in zijn boek ‘De wil en de weg’: ‘Schrijven kun je niet leren’ luidt de allereerste zin.
Ze hebben allebei gelijk. Maar voordat je al je schrijfplannen overboord gooit: ze hebben gelijk als het over creatief schrijven gaat. Ja, dan moet je talent hebben. Maar als jij een boek over je vak wilt schrijven, dan is creatief talent echt geen voorwaarde.

Die ene voorwaarde

Er is maar één voorwaarde waaraan je wél moet voldoen: je moet een expert zijn in je vak. Jouw boek hoeft namelijk helemaal niet creatief te zijn, maar informatief. Creatief schrijven is wat anders dan informatief schrijven. Bij de eerste ga je spelen met taal, bij de laatste gebruik je taal om je boodschap over te brengen. Voor de eerste zijn er niet echt regels. Ik heb mijn hele studie Nederlandse letterkunde gediscussieerd over die regels, een grijs gebied.

Boodschap overbrengen

Voor informatieve teksten gelden wel regels (hoewel die soms ook grijs kunnen zijn, maar dan heel lichtgrijs). Volg je die regels op, dan komt je boodschap over. En die regels kun je gewoon leren toepassen, zoals vroeger op school. Volgde je de instructies van je docent voor een werkstuk goed op, dan kreeg je een mooi cijfer. En zoals je toen je ouders je tekst liet nalezen, kun je bij je boek een professionele nalezer inschakelen om de d’s en t’s te verbeteren en om te kijken of je boodschap echt goed overkomt.

Net als een werkstuk

Aan wat voor regels moet je dan denken? Vergelijk het weer met die werkstukken van vroeger. Graaf in je geheugen, of misschien heb je nog wel een oud schoolwerkstuk liggen (liefdevol bewaard door je moeder, de mijne ben ik er nog dankbaar voor). Denk aan:

  • Vraagstuk of probleem formuleren;
  • Indeling maken in logische hoofdstukken om dat vraagstuk te bespreken;
  • Inleiding en conclusie schrijven.

Instructies volgen

Natuurlijk is dit wat kort door de bocht, maar het gaat even om het principe. Net als je van je docent vroeger een A4´tje meekreeg met instructies die je op kon volgen, zijn er voor het schrijven van een boek over je vak ook instructies. En niet alleen voor het schrijven overigens, ook voor het vervolgens uitgeven en promoten van je boek.

Wil je de regels leren?

Wil je meer weten over de regels voor het schrijven en uitgeven van je eigen boek, kom dan 20 april naar mijn workshop. Dan ga ik dieper op dit onderwerp in. Aan het einde van de avond weet je precies welke stappen je moet zetten en kun je beginnen met schrijven!

Meer informatie en inschrijven voor workshop.