Waarom Karel maar niet aan zijn boek begon

Waarom ondernemer Karel zijn boek niet schreef

Karel staart naar zijn lege scherm. Hij wil het boek schrijven dat hij zelf altijd heeft gemist als hardloper. Hij neemt een slok van zijn kop koffie en pakt weer een boek van de stapel hardloopboeken die voor hem ligt. In allemaal staat wel iets wat hij voor de hardlooptrainingen van zijn klanten gebruikt. Een boek dat al die informatie bundelt, dat is wat hij graag wil. Maar hoe gaat hij dat nou allemaal in een handzaam en praktisch boek zetten?

Zo komt het boek er niet

Het probleem dat Karel heeft, daar lopen veel ondernemers die een boek willen schrijven tegenaan, want wat zet je er nu precies in? Als je blijft hangen in die vraag, lukt het schrijven niet. Dan staar je net als Karel naar dat lege scherm. Of je schrijft wel wat op, maar komt niet verder. Je blijft namelijk twijfelen over het vervolg, omdat je zoveel kan vertellen.

Kiezen is winnen

De oplossing: durven selecteren. Als je direct vanaf het begin duidelijke keuzes maakt, dan schrijf je dóór, want je weet precies wat je wilt schrijven. De hoofdstukken komen af en je wint enorm veel tijd, omdat je stopt met twijfelen over wat je nu in dat boek gaat zetten.

De beste boeken vertellen heel veel niet

Als ik koppen maakte voor tijdschriftartikelen, bijvoorbeeld over een nieuw modeseizoen, dan werd het nooit ‘Alles over de nieuwe mode’. Want in dat artikel stond nou eenmaal niet álles. In de beste boeken wordt ook heel veel niet verteld, dan zouden het in de meeste gevallen onmogelijk dikke pillen worden. De kunst is precies dat te vertellen wat voor je lezer relevant is. Maar hoe doe je dat?

Selecteren kun je leren

Kiezen wat je in je boek gaat zetten, kan soms knap lastig zijn, maar het is prima te leren. Drie tips om je op weg te helpen:

  1. Bepaal het doel van je boek. Zo wil Karel dat een hardloper met zijn boek een schema kan maken om verder te kunnen lopen.
  2. Weet voor wie je precies schrijft. Voor de absolute beginner is het hardloopboek van Karel niet bedoeld. Je moet in ieder geval al zo’n 30 minuten kunnen lopen.
  3. Maak een inhoudsopgave en houd daarbij duidelijk punt 1. en 2. in je achterhoofd.

Start met weggooien

Mijn klant Karel staart inmiddels niet meer naar een leeg scherm, maar heeft de eerste bladzijden geschreven. Hij twijfelt niet meer over wat hij in het boek gaat zetten, omdat hij een doel en doelgroep heeft bepaald. Heb je een goed idee voor een boek, start dan met ‘weggooien’, je hoeft niet alles te vertellen, alleen dat wat nodig is.

Wél beginnen

Wil je net als Karel wél beginnen aan je boek? Dan is mijn programma ‘Een boek in 3 maanden’ misschien iets voor jou. Ik help je bij het selecteren en het schrijven, zodat je in 3 maanden je boek schrijft.

 

Ik wil meer weten over 'Een boek in 3 maanden'

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *