Zo schrijf jij je boek in sneltreinvaart

Boek schrijven in sneltreinvaart

Walter zit er klaar voor. Hij is een uur eerder opgestaan dan normaal om aan zijn boek te schrijven. Zijn vriend Johan doet het ook altijd zo als hij schrijft. Walter zit achter zijn laptop en tikt wat regels… Misschien toch nog een kop koffie halen. Hij is wat duf van het vroege opstaan. Een uur later staan nog steeds die paar regels op het scherm. Zie je nou wel, denkt hij, een boek schrijven lukt mij nooit.

Een boek lukt nooit

Een boek schrijven als ondernemer is een uitdaging. De meeste ondernemers zijn geen ervaren schrijvers. Ze weten niet wat de beste tijd voor ze is om te gaan schrijven. Wanneer hebben ze de meeste inspiratie? Ze kijken dan naar ondernemers die wel al ervaring hebben en kopiëren hun methode, net als Walter. Geen goed idee, want het lukt dan vaak niet. Gevolg: ze denken ze dat ze nooit een boek zullen schrijven.

Dé manier van schrijven bestaat niet

Waarom het niet lukt? Omdat het beste moment om te gaan schrijven voor iedereen anders is. De oplossing is dan ook heel simpel: zoek gewoon uit wanneer jij inspiratie hebt. Voor de een is dat ’s ochtends vroeg, voor de ander ’s avonds. Ik ben zelf een avondschrijver. Dan vind ik rust en ruimte in mijn hoofd.

Een boek in sneltreinvaart

Wanneer je weet wat jouw beste schrijfmoment is, schrijf je je boek in sneltreinvaart. Bij schrijven is het belangrijk dat alles klopt. Ook ervaren schrijvers schrijven op een moment dat de kans groot is dat ze in een flow raken. Ik heb het wel eens geprobeerd ’s ochtends, het lukt me echt niet, ik wil gewoon nog even in bed liggen… Maar hoe vind je dan jouw flow?

Zo vind je je flow

Kijk in ieder geval niet naar hoe andere schrijvers het doen. Het is niet altijd simpel, maar belangrijk is dat je niet te veel kan worden afgeleid. Door jezelf (omdat je telkens ‘nog even’ op Facebook kijkt) of door anderen (klanten die bellen). Probeer verschillende momenten om te schrijven en let daarbij op de volgende dingen:

 

*Ben je bijvoorbeeld een ochtend- of avondmens? Maak daar gebruik van!

*Als je schrijft, zorg dan dat je niet gestoord kan worden door klanten of huisgenoten.

*Zorg dat je afleidingen tot het miminum beperkt (zet Facebook en Twitter uit).

* Geef niet op! Lukt het op een bepaald tijdstip niet, probeer het dan op een ander moment.

 

Het lukt je wel

Het is belangrijk om je eigen schrijfmoment te kiezen. Dat is echt voor iedereen anders. Raak dan ook niet ontmoedigd als het op bepaalde momenten niet lukt. Zoek dan verder naar een geschikter tijdstip. Natuurlijk kan het ook weleens helemaal niet lukken, zelfs op een goed schrijfmoment. Denk ook dan niet gelijk: het lukt me nooit. Ga gewoon later weer schrijven, meestal lukt het dan wel.

Nog meer schrijftips?

Wil je graag regelmatig schrijftips ontvangen, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Elke twee weken stuur ik je handige tips. En om te beginnen krijg je direct ‘Boekbloopers’, waarin je leert hoe je bekende valkuilen bij het schrijven van een boek kunt vermijden.

 

Stuur mij handige schrijftips