Hoe je van drie tweets een logische tekst maakt

Boek uitgeven als ondernemer

‘Ja maar, hoe doe je dat dan?’ vraagt mijn lunchafspraak.
‘Hoe doe ik wat?’ vraag ik terug.
‘Een tekst schrijven, een boek schrijven.’
Ik neem nog even heel rustig een slok van mijn muntthee, om tijd te winnen, zodat ik een goed antwoord kan formuleren.
‘Tja, dat kan ik je niet zo 1-2-3 tijdens de lunch uitleggen, maar ik kan je wel een simpel praktijkvoorbeeldje geven.’
Ik pak mijn telefoon en laat de laatste berichten op mijn Twitter-tijdlijn zien.

Hoe begin je te schrijven?

Stel je hebt een leuk idee, maar hoe begin je dan te schrijven? Lastig, dat witte beeldscherm. Zeker als schrijven niet je vak is, bijvoorbeeld als je als ondernemer een boek wilt schrijven. Veel beginnende schrijvers worstelen met dat begin, maar geloof me, ook ervaren schrijvers kunnen hier behoorlijk moeite mee hebben.

Een van de manieren

Wat betreft schrijven zijn er heel veel wegen die naar Rome leiden. Voor ondernemers die willen gaan schrijven, zal ik een simpel pratijkvoorbeeld geven met behulp van wat berichten op mijn Twitter-tijdlijn. Het idee is: als jij bijvoorbeeld al veel blogs hebt geschreven, kun je die gebruiken als basis voor een artikel of boek.

Van tweets naar tekst

Je ziet in het plaatje bovenaan dit blog drie van mijn tweets. Het zijn twee nieuwsberichten (tweedehands e-books en NOS Kort) en een taalweetje. Deze berichtjes moeten een stukje tekst worden. Hoe ga je te werk?

Doel formuleren

Bedenk eerst wat het doel is van het tekstje dat van deze tweets wordt gemaakt: informeren over interessante boek-, taal- en uitgeefzaken (eigenlijk gewoon wat ik dus doe op mijn Twitter-account).

Structuur aanbrengen

Begin bijvoorbeeld met de twee nieuwsberichten. ‘Praat’ die aan elkaar (oftewel, zoek er een logisch verband tussen) en eindig met iets luchtigs: het taalweetje. Zorg ook daar voor een kleine overgang.

Stukjes aan elkaar schrijven

Zo wordt bijvoorbeeld het stukje:

Tweedehands e-books
Op de site van de NOS las ik een interessant bericht. De rechter vindt het goed: tweedehands je e-books verkopen. Maar het Nederlandse Uitgeversverbond wil het niet; ze zijn bang dat er straks veel minder boeken worden gedrukt als er veel tweedehands e-books worden verkocht. Dit is weer eens een strijd tussen oud en nieuw, ik ben benieuwd wat de uitkomst gaat worden.

NOS Kort
Op een ander terrein lijkt oud en nieuw juist goed samen te gaan. De NOS heeft op Instagram NOS Kort geïntroduceerd. Op dit account delen ze nieuwsvideo’s van 15 seconden. De NOS probeert hiermee een jongere doelgroep te bereiken, en dat lijkt ze te lukken.

Praten in verleden tijd
Het lijkt de NOS dus te lukken, maar een jongere doelgroep ‘bereiken’ kan best tricky zijn. Je wilt bijvoorbeeld iets van je kinderen gedaan krijgen en gebruikt onbewust de verleden tijd, want dat doen we vaak als we beleefd willen zijn. Maar bij je kinderen kun je dat beter niet doen. Wat zou beter werken:

‘Ik had graag dat je je bord naar de keuken brengt.’

of

‘Ik wil dat je je bord naar de keuken brengt.’

Zo begin je dus met schrijven

Hierboven zie je een manier waarop je een tekst kan schrijven. Je heb wat informatie waar je een geheel van wilt maken. Bedenk eerst wat het doel van de tekst moet zijn, daarna structureer je de boel en dan kun je beginnen de stukjes aan elkaar te schrijven.

Andere manieren

Dit is slechts één voorbeeld, schrijven kan op heel veel andere manieren. Het gaat erom dat je jouw manier vindt, jouw stijl. Wil je tips hoe je die kunt vinden, schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief. Hierin geef ik elke twee weken handige schrijftips. En als je je inschrijft, ontvang je gelijk ‘Boekbloopers’, waarin je leert wat de vijf meest gemaakte fouten zijn bij het schrijven van een ondernemersboek.

 

Stuur mij handige schrijftips