In 3 stappen naar je boek (en een tip tegen een writer’s block)

 

hulp bij boek schrijven

‘Je kan het prima zelf’, zei ik, ‘en dan help ik je.’ Ik spreek een nieuwe klant. Hij heeft al schrijfervaring en schrijft ook mooie gedichten.
‘Nee’, antwoordt hij, ‘ik heb er geen tijd voor. Bovendien schrijf ik te bloemrijk; ik heb iemand nodig die er heldere taal van maakt.’ Zo komt het dat ik nu aan zijn boek werk, als ghostwriter.

Zijn inhoud, mijn schrijfwerk

Het wordt een boek over zijn vak, meer kan ik er niet over zeggen, want ik schrijf het ten slotte als ‘ghost’. Zijn naam komt op de cover, de inhoud is ook helemaal van hem (ik heb ook geen verstand van zijn vak), ik help hem alleen met het op papier zetten van zijn visie. Want soms wil je heel graag een boek, maar niet per se zelf schrijven.

3 stappen

Hoe pak ik het schrijven van zo’n boek nou aan? Ik dacht: voor wie wel zelf wil schrijven, kan het interessant zijn als ik eens een kijkje in mijn schrijfkeuken geef. De stappen die ik volg als ik een boek voor een klant schrijf, zou je namelijk ook kunnen volgen voor jouw boek.

Stap 1: voorbereiding

Samen met mijn klant bepaal ik eerst onderwerp, doel en doelgroep van het boek. Dit is de basis waarop je kunt terugvallen voor alle verdere keuzes voor je boek. Bijvoorbeeld wanneer je twijfelt of je iets wel of niet wilt vertellen. Dient het jouw doel, dan is het antwoord ‘ja, doen’, en anders kun je het gerust niet vertellen. Heb je je onderwerp, doel en doelgroep helder, dan kun je een globale indeling maken in hoofdstukken. Globaal, want er kan (en mag) nog van alles veranderen tijdens het schrijfproces.

Stap 2: (jezelf) interviewen

Hierna ga ik mijn klant interviewen over de onderwerpen die we in stap 1 hebben bepaald. Dit neem ik op. Als je zelf schrijft, kun je deze stap natuurlijk overslaan, maar je kunt ook prima jezelf interviewen. Neem op wat je wilt vertellen (doe bijvoorbeeld alsof je tegen een lezer praat). Het prettige hieraan is dat je nog niet over allerlei schrijfzaken hoeft na te denken. Daarbij, als je straks jouw verhaal zoveel mogelijk opschrijft zoals je spreekt, zullen je lezers je boodschap beter onthouden. Hier is onderzoek naar gedaan: omdat het lijkt alsof iemand tegen je praat, let je beter op, want je wilt voorbereid zijn om goed antwoord te geven. Dit gaat onbewust uiteraard, je weet best dat een tekst niet een antwoord van je verwacht.

Stap 3: schrijven

De laatste stap is schrijven, waarbij ik de informatie uit de interviews met mijn klant verwerk. Heb je stap 2 ook gedaan? Tip: typ letterlijk uit wat je hebt gezegd, daarna kun je dat mooi gaan maken. Stap 2 kan trouwens helpen bij een writer’s block. Soms kom je er al schrijvende niet meer uit, maar als je het vertelt wel. Vertel het desnoods echt aan iemand, en neem dat op.

Meer tips

Plannen om een boek te schrijven? Daar valt uiteraard nog veel meer over te leren. Ik geef nog meer tips in mijn e-book ‘Boekbloopers’, met vijf valkuilen die je wilt vermijden als je begint aan je boek. Je kunt hem hier aanvragen.

Boek laten schrijven?

Wil je wel graag een boek, maar laat je het liever schrijven? Ik help je graag. Vraag een Boekgesprek aan om te zien wat ik voor je kan doen. Aanvragen kan hier.