Je wilt toch niet dat ze je verhaal saai vinden?

Hulp van schrijfcoach uit Haarlem bij boek schrijven voor je bedrijf

‘Die dialogen vertragen je verhaal hier’, zeg ik.
Het is even stil.
‘Maar laatst zei je dat dialogen je verhaal juist versnellen’, merkt ze op.
Nu ben ik even stil.
Betrapt?
Beetje. Ik was vergeten dat ik dat de vorige keer had gezegd. Maar het klopt allebei, dialogen vertragen én versnellen je verhaal.

Het leest lekker

Dialogen vertragen, omdat je een situatie woord voor woord laat zien, je legt er even een vergrootglas op. Je vertelt het letterlijk in ‘tegenwoordige tijd’. Maar tegelijkertijd versnellen ze je verhaal, omdat dialogen lekker lezen. Om eenzelfde situatie te beschrijven heb je vaak meer woorden nodig en het kan wat langer duren voor een lezer zich de situatie kan voorstellen. Stel je schrijft over een begroeting bij de bakker.

Lisa duwt de deur open. Voor de toonbank is het leeg.
‘Goedemorgen.’
‘Goedemorgen, wat mag het zijn?’
‘Halfje tijgerbruin.’
‘Gesneden?’
‘Ja, graag.’

Hetzelfde stukje, maar dan beschreven zonder dialoog.

Lisa duwt de deur open. Voor de toonbank is het leeg. Ze begroet de winkelbediende en bestelt een halfje tijgerbruin. De winkelbediende vraagt nog of ze het gesneden wil hebben. Lisa antwoordt bevestigend.

De een is niet beter dan de ander, het is maar waar je voor kiest en wat past in je verhaal. Ik gebruik graag een combinatie, stukje dialoog, stukje beschrijven.

Krachtiger verhaal

Als je bijvoorbeeld jouw persoonlijke verhaal tot een boek verwerkt, raad ik aan om gebruik te maken van dialogen. Het is namelijk vaak saaier wanneer je alleen beschrijft wat er is gebeurd. Stel dat je vertelt dat je vroeger in de klas werd gepest, dan kun je dat vervolgens illustreren met een ‘pestscène’ waarin je de dialoog weergeeft. Dat maakt je verhaal gelijk ook krachtiger, omdat lezers zich door die dialoog kunnen inleven in de situatie.

Meer tips

Heb je plannen om een persoonlijk boek te schrijven? Dan is mijn nieuwe e-book wellicht iets voor jou. Ik help je daarin op weg, want je kan dan wel plannen hebben, maar hoe begin je eigenlijk? Het kan een troost zijn om te weten dat ook ervaren auteurs elke keer met een leeg scherm moeten beginnen en daar moeite mee kunnen hebben. Toch lukt het hen om te beginnen en dóór te schrijven. In mijn nieuwe gratis e-book ‘5 tips zodat je aan je boek begint te schrijven (en niet meer ophoudt)’ vertel ik hoe. Vraag hem hier aan.