Merels debuutroman verschijnt dankzij crowdfunding – zo pakte zij dat aan

Journalist en fotograaf Merel van der Lande schreef de op haar eigen leven gebaseerde roman Vlinder – Een zoektocht naar vrijheid én verbinding. Dankzij succesvolle crowdfunding verschijnt haar boek 6 oktober via uitgeverij Palmslag. Ik interviewde haar over hoe ze die crowdfunding heeft aangepakt. ‘Ze gunnen het je of ze gunnen het je niet.’

‘Een vriend van mij vertelde dat hij iemand kende die uitgever is. Dat was Maurice van Dijk van uitgeverij Palmslag. Deze uitgeverij werkt net wat anders dan de meeste andere uitgeverijen, namelijk op basis van crowdfunding. Als auteur kun je gebruikmaken van hun eigen crowdfundingplatform Slagboom. Het sprak mij aan dat het een kleine uitgeverij is en ik had weleens over crowdfunding nagedacht, al was dat voor mijn fotografieprojecten. Crowdfunding vond ik wel fijn voor mijn boek, omdat ik het heel spannend vond om het uit te geven. Dit was een mooie tussenstap, omdat je voor de crowdfunding je boek al in de publiciteit moet brengen en er reclame voor moet maken. Toen ik de campagne startte, kreeg ik gelijk al veel steun uit mijn directe omgeving en dat was heel leuk. Het geld was natuurlijk ook fijn, en ook nodig, anders zou ik het boek niet hebben kunnen uitgeven. Mensen vonden mijn crowdfunding ook stoer. Sommigen hebben me zelfs gebeld om te vragen hoe ik het heb aangepakt, omdat zij ook aan crowdfunding dachten voor hun eigen projecten.’

Positief over manuscript

‘Ik twijfelde nog even of ik ook andere uitgevers moest benaderen. Maar de weg via Palmslag liep eigenlijk helemaal vanzelf. Ik moest natuurlijk wel mijn manuscript opsturen zodat ze konden beoordelen of het wel van voldoende kwaliteit was om het überhaupt uit te geven. Uitgever Maurice van Dijk was na die beoordeling enthousiast. Waarom zou ik dan nog energie steken in andere uitgevers benaderen, dacht ik toen. Ik kon eerst afwachten hoe de crowdfunding liep. Als het niet lukte, kon ik altijd nog op zoek naar een andere uitgeverij. Het lukte, dus dat was niet nodig.’

Meer verdiensten

‘De uitgeverij verzorgt de redactie, vormgeving en distributie van je boek en doet ook wat aan pr. Al moet ik de pr voor het grootste deel wel zelf doen. Dat is bij de meeste uitgevers volgens mij zo. Ik schreef eerder een non-fictie boek samen met iemand anders. Dat boek werd op de gangbare manier uitgegeven, dus niet op basis van crowdfunding. De pr voor dat boek deden wij ook deels zelf, zoals interviews regelen. Het voordeel van het werken met Palmslag is wel dat ik een groot deel van de opbrengst per verkocht kocht boek krijg, omdat ik het zelf heb gefinancierd en de uitgever geen risico loopt. Bij mijn andere boek kreeg ik maar een paar procent.’

Professionele redactie

‘Ik kreeg een eigen redacteur, die eerst inhoudelijk naar mijn boek keek. Ik heb op haar aanwijzingen nog stukken herschreven. Daarna kwamen de correctierondes om mijn manuscript op zaken als spelling te controleren. De foto op de cover is mijn eigen werk. Ik stuurde een aantal foto’s en de vormgever heeft op basis van die foto’s verschillende voorstellen voor de cover gemaakt. Deze versie koos ik uiteindelijk.’

Bedrag voor de crowdfunding

‘Het bedrag dat ik met crowdfunding wilde ophalen, bepaalde ik zelf. Van de uitgeverij kreeg ik een offerte, zodat ik wist wat de kosten ongeveer zouden zijn. Maar dan nog was het lastig om het bedrag vast te stellen, omdat met name de drukkosten niet goed van tevoren zijn te bepalen. Dat hangt onder andere af van het aantal pagina’s en ik wist nog niet hoe dik het boek precies zou worden. Daarbij fluctueren drukkosten nogal. Ik heb dus een inschatting gemaakt in overleg met de uitgever. Het ging mij er vooral om dat het grootste deel van de kosten gedekt zouden zijn. Een paar honderd euro extra zou ik zelf nog kunnen betalen.’

Vooral steun uit eigen netwerk

‘Ik plaatste op Facebook een oproep voor de crowdfunding van mijn boek. Maar dat leverde eigenlijk weinig op. Ik stuurde ook mijn hele netwerk een nieuwsbrief en dat werkte wel goed. Ik gebruikte daarvoor Mailchimp, maar ik weet niet of dat met de nieuwe privacyregels nog op deze manier mag. Iedereen kon zich wel gelijk voor de nieuwsbrief afmelden en dat deed een aantal mensen ook. Daarnaast benaderde ik contacten persoonlijk en ook daar is veel uitgekomen. Ik was namelijk al een tijd aan het schrijven en had al met best wat mensen over mijn boek gesproken. Zij gaven vaak aan dat ze op de hoogte gehouden wilden worden. De donaties zijn bijna alleen uit mijn netwerk gekomen. Er waren maar twee donaties van personen die ik niet kende.’

Meeste donaties in de laatste uren

‘Er waren mensen die meteen al in de eerste paar dagen van de campagne doneerden, daarna kabbelde het een beetje. De campagne duurde zes weken en ik verstuurde in die periode driemaal een nieuwsbrief. Na elke nieuwsbrief kwamen er weer donaties binnen. Opvallend was dat de meeste donaties pas de laatste 24 uur voor het sluiten van de campagne binnenkwamen. Ook grote bedragen. Mensen wilden echt dat het zou lukken. Ik was verbaasd hoeveel er nog binnenkwam in die laatste paar uur. Achteraf denk ik dat een campagneperiode van vier weken ook voldoende zou zijn geweest. Het gaat erom dat mensen een beetje onder druk worden gezet. Ze gunnen het je of ze gunnen het je niet. Dat is in vier of zes weken denk ik hetzelfde.’

Foto Merel door Hüsne Afsar

————————————————————————————————————-

Merels debuutroman ‘Vlinder’ is o.a. te bestellen via Bol.com

Over ‘Vlinder’

Op haar eenendertigste lijkt Vlinder het helemaal voor elkaar te hebben. Ze heeft een fijn huis, een prima carrière en een leuke vent met wie ze een gezin wil stichten. Maar gelukkig is ze niet. Integendeel. Ze staat op het punt om voor de tweede keer in haar leven in een depressie te raken. In plaats van medicijnen te slikken, beëindigt ze na acht jaar haar relatie om op zoek te gaan naar de giftige angel, de werkelijke oorzaak van haar gevoelens van diepe eenzaamheid, angst en depressie. Geholpen door de foto’s die ze maakt en de liefdesrelaties die ze heeft, daalt ze af naar de bodem van haar bestaan.
Wat Vlinder daar ontdekt, geeft haar leven een onverwacht nieuwe wending.

Over Merel van der Lande

Merel van der Lande schrijft, redigeert en fotografeert voor tijdschriften, websites en bedrijven. Daarnaast werkt ze als coach en trainer, waarbij ze haar klanten op creatieve wijze inzicht geeft in hun dromen, verlangens en blokkades.


Zoek je hulp bij het schrijven van je boek? Ik kan je als schrijfcoach begeleiden of als ghostwriter het voor je schrijven. Meer informatie over schrijfcoaching vind je hier of hier. Of kijk op mijn site www.janinwensink.nl voor meer informatie over ghostwriting.