Uitstelgedrag

Hardlopen voordat je gaat schrijven

De dag begin ik met een rondje hardlopen, want vanochtend wil ik een hoofdstuk van mijn boek schrijven. Dat lopen gaat wel van mijn schrijftijd af, maar ik krijg er een helder hoofd van. Tot zover nog geen probleem, een helder hoofd is belangrijk. Na het lopen moet ik nog even douchen, kost ook weer tijd, maar met een bezweet hoofd kan ik niet schrijven.

Intussen zijn we alweer ruim een uur verder. Goed, niets aan de hand: het schrijven kan beginnen. Of wacht, die was moet ook nog in de machine. Vooruit, dat duurt maar even.

Okay, nu begin ik écht. Wel nog snel naar mijn mail kijken, en Facebook en Twitter checken. Daarna open ik eindelijk Word en kijk naar een leeg scherm… Toch maar eerst koffie zetten. Inmiddels zijn we alweer twee uur verder en er staat nog geen letter op papier. Ik besluit het schrijven uit te stellen, want die opdracht moet ook nog af en die heeft prioriteit. Een klant gaat tenslotte altijd voor. Dat boek komt later weer.

En zo schrijf ik uiteindelijk die ochtend niets aan mijn boek.

Schrijven vraagt een helder hoofd (daar had ik voor gezorgd), maar ook focus en concentratie. Afleiding is funest, want voor schrijven moet je in een soort flow komen. Doorbreek je die, dan lukt het schrijven niet goed. Als ik gelijk was gaan schrijven na het hardlopen en de rest pas daarna had gedaan, was dat hoofdstuk er wel gekomen. Dat weet ik zeker, want dit blog heb ik wél geschreven. Ik heb alleen Word geopend, de was niet in de droger gedaan en mijn telefoon uitgezet.

Geen tijd in je agenda plannen om te schrijven, dat is een van de valkuilen als je als ondernemer een boek wilt schrijven. Er is altijd wel iets wat je aandacht vraagt. Een mail van een belangrijke klant moet je toch beantwoorden? Ja natuurlijk, maar dat kan ook na je schrijftijd. Je boek heeft ook je aandacht nodig. Met dat boek help jij je klant uiteindelijk ook, met de expertise die je deelt, maar ook geeft een goed boek jouw klant het vertrouwen dat hij bij jou op de juiste plek is.

Uitstelgedrag is niet de enige valkuil als je succesvol een boek wilt schrijven. Wil je weten waar je nog meer op moet letten? Ontdek in ‘Boekbloopers’ welke vijf valkuilen je moet vermijden. Als je dat doet, gaat dat boek er zeker komen!

Gratis aanvragen Boekbloopers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *