Waarom Fatima ondanks een uitgeverscontract toch haar boek zelf uitgeeft

Fatima Gargouri heeft een aangeboren lichamelijke aandoening. Ze krijgt daar bovenop ook nog chronische RSI, waarvan ze tegen alle verwachtingen in tóch weet te genezen. Het is een lange weg die haar door een diep dal doet gaan, maar die haar uiteindelijk veel meer brengt dan alleen genezing van de RSI. Ik hielp Fatima als schrijfcoach om van haar bijzondere levensverhaal een boek te maken. Na het schrijven ging Fatima op zoek naar een uitgever. Maar ondanks een contract, besloot ze onlangs om haar boek toch zelf uit te geven.

“Het schrijven van een boek was al iets heel nieuws voor mij. Als ik het zelf zou uitgeven, zou ik dat ook nog allemaal moeten uitzoeken. Toen ik mijn boek afrondde, was ik nog bezig met het opzetten van mijn coachingsbedrijf. Het werden voor mij te veel ballen die ik in de lucht zou moeten houden en daarom zocht ik een uitgever voor mijn boek.”

Uitgeverijen selecteren

“Ik heb vijf uitgeverijen benaderd. Op Google bekeek ik wat voor soort boeken ze uitgaven en of mijn boek daartussen zou passen. Ik bekeek hoe succesvol de boeken waren die de uitgeverijen uitgaven en las reviews van schrijvers die ervaring hadden met de uitgeverijen. Het is natuurlijk nooit 100% goed, maar je moet uit die reviews halen wat voor jou van belang is. Ik heb een selectie gemaakt en zocht uit hoe ik mijn manuscript kon indienen. Ik vind het heel bijzonder hoe zoiets werkt. Als je jouw manuscript opstuurt, kan het wel zes maanden duren voor je een reactie krijgt. Als je al een reactie krijgt. Je mag zelf op geen enkele manier contact opnemen. Dat was wel lastig. Het was al eng om mijn verhaal op te sturen en te laten lezen, en dan moest ik ook nog zo lang wachten op een reactie.
Ik heb de tijd genomen om een goede begeleidende brief te schrijven. Daarin gaf ik aan waar mijn verhaal over ging en de reden dat ik het naar die betreffende uitgeverij stuurde. Ook gaf ik aan wat ik in de toekomst zou willen.”

Een contract

“Van twee uitgeverijen kreeg ik tot nu toe een reactie. Overamstel Uitgevers stuurde een ontvangstbevestiging en vroeg om nog wat aanvullende informatie. Uitgeverij Novum stuurde per post een contract voor vijf jaar. Maar toen ik dat contract las, besefte ik dat het niet was wat ik wilde. Novum is een uitgeverij die beginnende schrijvers helpt hun boek uit te geven. Ze kijken daarbij wel of het goed is en in mijn verhaal zagen ze wel wat. Ze verzorgen de redactie en ook de marketing, maar je bent wel een eigen bijdrage verschuldigd. In mijn geval was dat 3900 euro exclusief btw. Die eigen bijdrage snap ik overigens best; ik ben geen BN’er of een bekende CEO van een grote multinational. Ik ben gewoon Fatima uit Amsterdam. Mijn eigen bijdrage zou ik wel terugkrijgen na de verkoop van zo’n 750 boeken, maar dat is best veel.”

Niet meer mijn verhaal

“Natuurlijk is het fijn als een uitgever de marketing doet en ook de distributie. Op stations zouden posters komen te hangen en mijn boek zou ook in boekwinkels als de Bruna komen te liggen. Maar ik zou mijn verhaal helemaal uit handen geven. Novum zou volgens het contract inhoudelijk van alles kunnen veranderen om het commerciëler te maken. Dat wilde ik niet. Ik wil dat mijn verhaal puur blijft. Het verhaal is te persoonlijk om zomaar weg te geven. Misschien zouden ze niet zoveel aanpassen, maar ik wilde het risico niet nemen.”

Nieuwe zoektocht

“Misschien had ik even de tijd nodig om de keuze te kunnen maken om mijn boek zelf uit te geven.  Ik hoef ook niet gelijk 3000 boeken te laten drukken. Ik ga er niet vanuit dat ik veel ga verdienen met mijn boek, maar het moet me niet een rib uit mijn lijf kosten. Ik denk wel dat het mijn coachingsbedrijf zal helpen. Ik ben opnieuw gaan zoeken, maar nu naar drukkerijen. Ik heb verschillende drukkerijen met elkaar vergeleken en in mijn netwerk gevraagd naar ervaringen met drukkers. Ik heb gekeken wat bij mij zou passen. Wie communiceert het duidelijkst en prettigst? Ik ben nu bij Pumbo.nl uitgekomen en ik denk dat ik daarmee in zee ga.”

Fatima Gargouri (www.fatimagargouri.nl) is levenscoach en verbindexpert. Ze helpt haar klanten met persoonlijke ontwikkeling, mindset, verbinding en geluk. Daarnaast is ze gespecialiseerd in het oplossen van blokkades en interne conflicten. Ze is (ervarings)deskundige op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, hooggevoeligheid (HSP) en leven vanuit het hart. Hier schrijft ze regelmatig artikelen over op haar blog en voor derden, zoals De Bewustzijnschool in Amsterdam. Binnenkort verschijnt haar boek.

————————————————————————————————————–

Zoek je hulp bij het schrijven van je boek? Ik kan je als schrijfcoach begeleiden of als ghostwriter het voor je schrijven. Meer informatie over schrijfcoaching vind je hier of hier. Of kijk op mijn site www.janinwensink.nl voor meer informatie over ghostwriting.