Wat je van YouTube kunt leren als je een boek wilt schrijven

Wat je van YouTube kunt leren als je een boek wilt schrijven

Mijn kinderen groeien op met YouTube, en ik groei er nu ook pas mee op. Dus hoe je je kinderen goed YouTube-gedrag bijbrengt, is nog een hele uitdaging. Laatst las ik in de Volkskrant Magazine dat het niet zozeer gaat om het afbakenen van de tijd die ze op YouTube mogen doorbrengen, maar vooral dat je meekijkt en ze leert wat goede en slechte filmpjes zijn. Dus ‘dat gescheld in dat filmpje is niet hoe je met elkaar omgaat’ en uiteraard aangeven dat ze dat niet mogen kijken.
Goed advies toch? Het is nu eenmaal onderdeel van hun leven, je kunt ze er maar beter mee leren omgaan (en jezelf en passant ook).

Ik kijk nu braaf regelmatig mee met de filmpjes die mijn kinderen kijken. Ze zijn 7 en 11, ze vinden dat gelukkig nog goed. Leuk zelfs. Mijn dochter kijkt graag tutorials: nagels lakken, zelf scrub maken. En mijn zoon kijkt naar tieners die allerlei vlogs maken. Enzo Knol, weleens van gehoord? Een BN’er in YouTube-vlog-land. En hij is niet de enige met succes, duizenden volgers hebben die tieners.

En nu kom ik bij YouTube en boeken schrijven. Mijn zoon kijkt ook naar ene Theaumes. Deze tiener maakt sketches op zijn YouTube-kanaal. En die zijn echt grappig, goed gemaakt ook. En dat doet hij gewoon thuis, in zijn eigen huis en buiten in zijn eigen buurt. Daar is geen VT Wonen-make-over aan te pas gekomen. Ook totaal niet nodig, die setting maakt zijn sketches nog beter. Ook deze tiener heeft veel succes met zijn eigen filmpjes.

Geweldig hoe je tegenwoordig als tiener met weinig middelen al zoveel succes kunt hebben met je talent. En nu kom ik echt bij boeken schrijven, want wat voor filmpjes maken en YouTube geldt, geldt ook voor boeken uitgeven. Dankzij internetdiensten als pumbo.nl en lulu.com kun je eenvoudig je eigen boek uitgeven tegen lage kosten. Daar heb je geen traditionele uitgever meer voor nodig. Uiteraard is voor succes ook een goede inhoud nodig, net zoals de YouTube-filmpjes van Theaumes mooi zijn gemaakt. Maar het is nog nooit zo eenvoudig geweest om goede inhoud te verspreiden.

Ben je ondernemer en heb je hulp nodig om van die goede inhoud een mooi boek te maken? Kijk hier hoe ik je kan helpen.
Meer Boek voor je bedrijf? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.